Előkészítés: kb. 30 perc
Sütési idő: kb. 50 perc
Mennyiség: 3 adag
Hozzávalók:
- 1 nagy cukkini
- 1 padlizsán
- 2 paradicsom
- 2 nagy lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 300 ml paradicsom püré
- só, bors
- 7 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál oregánó
Elkészítés:
- Mosd meg a cukkinit, padlizsánt, krumplikat és paradicsomokat.
- Vágd le a cukkini és padlizsán végét. Távolítsd el a paradicsomok közepét és pucold meg a krumplikat.
- Pucold meg a hagymát és fokhagymát.
- Vágd a padlizsánt vékony karikákra és sózd meg. Hagyd kb. 20 percig állni.
- Közben vágd kockákra a paradicsomot és a többi zöldséget vágd karikákra. A krumplikat valamivel vékonyabbra kell vágni, mint a többi zöldséget, hogy a sütés során a többivel együtt megpuhuljon.
- Töröld le papírtörlővel a padlizsán karikákon keletkezett vi
- A sütőtál aljába önts olíva olajat.
- Keverd a fokhagymát a paradicsom pürébe, fűszerezd sóval és borssal, majd egyenletesen oszd el a sütőtál aljában.
- Állítsd a zöldség karikákat körbe a tálba úgy, hogy cukkini, padlizsán, hagyma és krumpli rendszeresen váltsák egymást.
- Amikor a tál megtelt, sózd és borsozd meg a zöldséget, majd önts rá bőségesen olíva olajat.
- Végezetül szórd meg oreganóval és szórd a paradicsom kockákat a tetejére.
- 170 fokos hőség mellet süsd a briamot kb. 50 percig. Ha elkészült ízlés szerint tört fetával lehet még ízesíteni.
A briam a svéd Skeppshult gyár öntöttvas sütőtáljában készült.
Készítette: Cz. Ildikó