• Botanik Garden teríték
briam sütőtálban

Briam – sütőben sült görög zöldségétel

briam sütőtálban
briam sütőtálban

Előkészítés: kb. 30 perc

Sütési idő: kb. 50 perc

Mennyiség: 3 adag

Hozzávalók:

  • 1 nagy cukkini
  • 1 padlizsán
  • 2 paradicsom
  • 2 nagy lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 300 ml paradicsom püré
  • só, bors
  • 7 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál oregánó

Elkészítés:

  1. Mosd meg a cukkinit, padlizsánt,  krumplikat és paradicsomokat.
  2. Vágd le a cukkini és padlizsán végét. Távolítsd el a paradicsomok közepét és pucold meg a krumplikat.
  3. Pucold meg a hagymát és fokhagymát.
  4. Vágd a padlizsánt vékony karikákra és sózd meg. Hagyd kb. 20 percig állni.
  5. Közben vágd kockákra a paradicsomot és a többi zöldséget vágd karikákra. A krumplikat valamivel vékonyabbra kell vágni, mint a többi zöldséget, hogy a sütés során a többivel együtt megpuhuljon.
  6. Töröld le papírtörlővel a padlizsán karikákon keletkezett vi
  7. A sütőtál aljába önts olíva olajat.
  8. Keverd a fokhagymát a paradicsom pürébe, fűszerezd sóval és borssal, majd egyenletesen oszd el a sütőtál aljában.
  9. Állítsd a zöldség karikákat körbe a tálba úgy, hogy cukkini, padlizsán, hagyma és krumpli rendszeresen váltsák egymást.
  10. Amikor a tál megtelt, sózd és borsozd meg a zöldséget, majd önts rá bőségesen olíva olajat.
  11. Végezetül szórd meg oreganóval és szórd a paradicsom kockákat a tetejére.
  12. 170 fokos hőség mellet süsd a briamot kb. 50 percig. Ha elkészült ízlés szerint tört fetával lehet még ízesíteni.

A briam a svéd Skeppshult gyár öntöttvas sütőtáljában készült.

Készítette: Cz. Ildikó

Shopping Cart